Press "Enter" to skip to content

Vad är egentligen spa?

Alexandra 0

Alla vet förmodligen vad ett spa är, men en del har inte en susning om vad begreppet kommer ifrån. Spa är en förkortning av “salus per aqua”, vilket betyder “hälsan genom vattnet”. Begreppet kommer från latin och har sedan förkortats som “spa”. Idag är ordet spa lika vanligt i många andra länder och har således blivit ett internationellt begrepp. Ordet spa är dock inte något nytt påfund – det har funnits ända sedan romarriket. Romarna själva har till och med döpt en belgisk kurort efter detta begrepp – orten Spa.

Kurorterna spred sig

Från de första kurorterna spred sig fenomenet spa vidare genom Europa. Man trodde att de hälsosamma termala källorna och deras vatten kunde bota sjukdomar och/eller ge ett större välbefinnande om man drack kallt källvatten därifrån. Även i Sverige började kurorterna poppa upp, såsom Ramlösa i Skåne och Medevi Brunn i Östergötland.

Dagens spa och forna tiders spa

Förr i tiden var det främst sjukdomar man ville bota och många förknippade även kurorterna med andlighet och religion. Idag är spa betydligt lyxigare och som besökare på en spa-anläggning åker oftast dit för avkoppling, nyttig mat och sköna behandlingar. Ett spa idag är inte direkt till för att bota sjukdomar, utan för att unna sig lite lyx. Det har alltså blivit en aning synonymt med skönhetsbehandlingar. Själva filosofin är dock att man ska skapa en balans mellan kropp och själ och till exempel kombinera massage och skönhetsbehandlingar, ljuv musik, vackra salonger och hälsosam mat. På en spaanläggning där folk lägger in sig under en längre tid, finns ofta också gym och sportanläggningar.

Massagen som ges på spa är främst i syfte att ge avkoppling och ompyssling – det är inte så ofta man går ned på djupet och verkligen behandlar olika muskelproblem och liknande. Därför kan man säga att dagens spa handlar mer om en stunds välbefinnande bort från stress och måsten, än om att försöka bota något. Anledningarna till att folk besöker spa kan därmed variera avsevärt från person till person. Många gånger är den fina och lyxiga miljön det man vill åt mest.

Hitta rätt spa

Spa-institut finns i hela Sverige men det finns bara några enstaka, kända och gamla platser dit folk har åkt sedan länge. Många av dessa ligger i södra delarna av landet, vilket betyder att man då t.ex får ta flyg mellan Stockholm och Kalmar för att sedan ta sig vidare, alternativt flyga direkt om man har möjlighet. De många kurorterna erbjuder numera också hotell och vacker natur i omnejden, vilket gör att man kan boka en liten semestertripp och få spa på köpet.