Press "Enter" to skip to content

Spabehandlingar nu och i framtiden

Alexandra 0

På ett vanligt svenskt spa idag kan du välja mellan en rad olika behandlingar. Här följer ett litet smakprov på valmöjligheterna.

Kroppsbehandling

En kroppsbehandling kan bestå av inpackningar, peeling, massage och/eller mineralbad. Ofta används produkter som olja, alger, lera och krämer som innehåller mineraler, salt, cocos, örter eller liknande.
Ansiktsbehandling

I ansiktsbehandlingen brukar det ingå en hudanalys, rengöring, massage, ansiktsmask och behandling med rätt sorts krämer för just din hud. Ibland ingår också skalpmassage och/eller formning av ögonbryn.
Massage

Ofta delas massagen upp i helkropps-, rygg-, axlar- eller fotmassage. Massören använder någon sorts olja för att lättare glida över huden. Exempel på olika sorters massage är klassisk massage, massage med varma stenar och hawaiian massage. Det finns också tångmassage där du badar i ett trä-badkar fyllt med havsvatten och blir masserad med tångruskor.


Tendenser

Vi reser allt mer och åker gärna utomlands för att få nya spaupplevelser vilket kan resultera i att spakulturen kommer att öppna sig för utomeuropeiska traditioner. Ett exempel på detta är framväxten av spa som grundar sig på den indiska läran om Ayurveda. Ayurveda utvecklades i Indien för 6000 år sedan och är ett sätt att skapa balans och stärka kroppens möjligheter att läka sig själv. Ayurveda är ett medicinskt system som grundar sig på tanken att kroppen styrs av tre ”doshor” varav en är dominant. Vet man vilken ”dosha” som är dominant vet man också vad kroppen behöver.
En annan trend är att massageteknikerna blir mer varierade. Utöver den klassiska massagen finns varianter som thaimassage, hot stone, lomi-lomi, indian head, aromamassage, marma, shidorara, energimassage och shiatsu. Dessa tekniker härstammar från länder som Indien, Thailand, Hawaii och Japan. Spabehandling som förebyggande hälsovård är ytterligare en växande trend. Som gäst ska du kunna få förebyggande vård av till exempel naprapat, zonterapeut eller akupunktör eller bli behandlad enligt kinesisk medicin. Du ska också kunna göra hälsoundersökningar och till exempel kolla upp blodfetter. Sist, men inte minst, finns ett fokus på innehållet i de produkter som används i behandlingarna. Trenden är att de ska innehålla naturliga råvaror och inga kemikalier.