Press "Enter" to skip to content

Få en hälsosam arbetsplats

Alexandra 0

Som privatpersoner berör vår hälsa oss väldigt mycket. Men hur är det med välmåendet på arbetsplatsen? Det är ju faktiskt så att de flesta av oss har ett arbete att gå till dagligen och där spenderar man i allmänhet 8 timmar varje dag. Att må dåligt på arbetsplatsen skapar inte bara ännu mer stress för personen som är nedstämd utan även för arbetskamraterna som säkerligen märker av att något inte står rätt till. Hälsa på arbetsplatsen – hur viktig är den?

Faktorer som spelar in

Utöver det personliga välmåendet som rör oss alla så spelar även andra faktorer in om man ska må bra på en arbetsplats. Hur ser arbetsmiljön ut, till exempel? Sitter du i ett stökigt rum med prat och stoj hela dagarna som hindrar dig från att fokusera? Är chefen samarbetsvillig och sjyst mot er alla eller förekommer någon form av mobbning? Är stolar och bord ergonomiska och har ni lokaler där ni kan koppla av, träna eller till och med få massage och en liten spa-upplevelse? Många arbetsplatser erbjuder faktiskt sina medarbetare detta i själva arbetslokalerna, medan andra betalar för ett gymkort och friskvård dit den anställda själv vill gå.

Psykiskt lidande på arbetsplatsen

Tyvärr går många till jobbet med ångest och gråten i halsen var och varannan dag. Det kan röra sig om mobbning eller jobbig stämning, men det kan också handla om att en person mår dåligt överlag och är deprimerad. Kanske har personen ett missbruk eller beroende som i värsta fall leder till självmordstankar. Om du befinner dig på en arbetsplats och kanske även sitter i ledningen kan du erbjuda hjälp till alla anställda. Företag som ljungsjöberg specialiserar sig på att rätta till tankarna för anställda på arbetsplatsen och få bukt med saker som spelberoende, alkoholmissbruk och nedstämdhet. Det kan vara bra att ta hjälp av en sådan aktör redan i tidigt stadium om du som VD eller chef känner att du vill utveckla både stämning och medvetande där ni alla ska samsas under åtta timmar per dag.

Friskvård

I Sverige har vi idag den stora förmånen att få ersättning från vår arbetsgivare när vi vill göra någon form av träning eller friskvård. Då kan du till exempel gå på gym, yoga eller massage och du kan till och med få hjälp med att sluta röka genom att arbetsgivaren betalar ett visst belopp för det. Villkoren är generösa och sedan en liten tid tillbaka har ännu fler alternativ räknats in som friskvård.

Att utnyttja detta bör vara en självklarhet för alla anställda eftersom de sparar in stora summor varje år. Normalt brukar friskvårdsbidraget ligga på ca 3000/4000 kronor per år och person. Beloppet kan dock variera från arbetsplats till arbetsplats. Maxbeloppet är 5000 kronor.