Press "Enter" to skip to content

Centralbadet – ett spa med anor

Alexandra 0

Om man bor i centrala Stockholm, och inte vill behöva åka utanför tullarna för att skämma bort sig på en spaweekend, eller om man plötsligt under en shoppingtur vill unna sig en fotmassage eller ett skönt bad, är Centralbadet en bra lösning. Centralbadet är som namnet antyder i första hand ett badhus, men sedan det grundades år 1904 har Centralbadet utökat sin verksamhet, och marknadsför sig idag som ett ”spa mitt i stan”.

Och det ligger verkligen mitt i stan, närmare bestämt intill Drottninggatan på Norrmalm. Där har badet legat sedan det byggdes, mellan år 1902 och år 1904. Byggnadens typiska jugendstil härstammar från denna tid och från arkitekten Wilhelm Klemmings ursprungliga ritningar. Klemming var inte bara ansvarig för att rita och konstruera själva badet, utan omformade även Centralbadsparken, varifrån man kommer åt ingången till badet. När Centralbadet invigdes, den 1 augusti 1904, var det Sveriges modernaste bad, i flera bemärkelser. Byggnaden var till exempel den första i Stockholm som använde sig av armerad betong i sin konstruktion, något som endast varit möjligt tack vare att Klemming hade insisterat på det, och medelst handlingar från andra byggnader i Tyskland och England, som använt sig av byggnadstekniken, bevisat att det var en pålitlig metod. Centralbadet var även modernt på grund av dess många olika badinrättningar. Här kunde till exempel herrar bada i tre bassänger reserverade för dem, medan damer kunde bada i två bassänger reserverade för damer. Det fanns dessutom både varma och kalla bad, kolsyrebad, det som kallades ”elektriska ljusbad” och utrymme för att solbada (på taket), spela tennis och bowla.

Idag kan man förutom att bada på Centralbadet även unna sig alla tänkbara former av behandlingar som går att få på ett spa. På badet erbjuds till exempel flera olika former av massage (allt från klassisk till ayurvedisk och kinesisk), ansiktsbehandlingar (såsom ansiktsmasker och zonterapi) och kroppsbehandlingar (till exempel drybrushing och vaxning), liksom mer ovanliga behandlingar som tarmsköljning, micropigmentering och ergonomisk behandling.

Om du efter ett besök på Centralbadet känner att du skulle vilja kunna skämma bort dig på samma sätt varje dag, kan det vara en prisvärd investering att bygga ett hemmaspa. Du hittar allt material du behöver till ett bra pris på Buildor.se, så att renoveringen blir så billig som möjligt.