Press "Enter" to skip to content

Bästa träningen för personer med artros

Alexandra 0

Många som har artros känner inte för att träna eftersom de är rädda för att smärtan ska öka i samband med träning. Tvärtom bör artrospatienter daglig motion eftersom mer träning ger bättre smärtlindring. Artos är den vanligaste ledsjukdom i världen och cirka en fjärdedel av alla svenskar över 45 lider av denna sjukdom. Sjukdomen karaktäriseras av stela leder som gör ont. Skonsam träning är ett mycket bra sätt att lindra symptomen. Här kan du läsa mer om vissa träningsformer som passar särskilt bra för personer med artros.

Simning

Simning är en skonsam träningsform som passar bra eftersom den inte belastar lederna för mycket. Det går att drabbas av artros i olika delar av kroppen, bland annat knät, höften och handen. Hos https://www.artros.org kan du läsa mer om sjukdomen och hur olika leder drabbas på olika sätt. När det gäller artros i höften går det exempelvis bra att crawla, men däremot kan bröstsim kännas påfrestande. Det viktigaste är att hitta en varierad träningsform som undviker monotona rörelser med hög belastning.

Yoga & Pilates

Yoga och pilates är bra framför allt för personer med artros i axlar, händer och höfter. Det går att anpassa yogan så att den utsatta leden inte påfrestas för mycket.

Promenader

Raska promenader är generellt en mycket skonsam motionsform vilket passar bra om du har artros. Om du har artros i knän, höfter eller fötter bör du gå korta eller måttligt långa promenader till att börja med.