Press "Enter" to skip to content

Akupunktur: Hela kroppen finns under foten

Alexandra 0

Nästintill varje spa, eller i alla fall de som är utvecklade och professionella, erbjuder någon form av akupunktur. Akupunktur är en förmodad gammal kinesisk medicinkonst, där man placerar nålar på olika delar av kroppen för olika ändamål. En specifik sort av akupunktur är den där man sticker nålar i fotsulan för att nå olika delar av kroppens organ. Vilka dessa delar är, hur Akupunktur går till och i vilken utsträckning det erbjuds i Sverige kommer följande inlägg handla om. Behandla just din smärta, din stress och din oro med uråldrig vetenskap och teknik. Om inte annat får du en härlig spaupplevelse; själv eller med någon du tycker om!

Akupunkturens historia i korta drag

Akupunktur betyder bokstavligt talat “Nålsticka”. “Acus” betyder nål och “punctura” betyder stick på latin. Många anser att akupunkturen är en slags pseudovetenskap som borde förkastas, då den står i kontrast med de vanligaste metoderna för smärt- och sjukdomslindring. Akupunktur utgår ifrån dualismen (yin och yang) och de fem elementen (eld, metall, jord, trä och vatten). När man är i behov av akupunktur så har man en rådande obalans mellan antingen yin och yang eller mellan de fem elementen.

Det finns vissa som hävdar att akupunktur endast fungerar då nålen orsakar smärta inom ett visst område, som vilseleder den underliggande och grundläggande smärtan som patienten i första hand kom in med. Detta är såklart inget som man vill befatta sig med som akupunkturutförare. Många västerländska akupunktörer väljer att bortse från de äldre kinesiska idéerna kring yin och yang och obalans och försöker istället peka på empiriska bevis. Dessa personer har förmodligen tagit högskoleprovet och kommit in på läkarlinjen för att bevisa detta och ge akupunkturen ett godare rykte.

Akupunktur i Sverige

Som certifierad akupunktör krävs utbildning. Om du går till ett spa så ska akupunktören kunna bevisa detta. Även inom vården använder till exempel sjukgymnaster en del akupunktur som en del av patientens läkande.

Akupunktur under fotsulan

Under foten sägs det att hela kroppen finns. Nerver från varje organ kan kopplas till olika delar av fotens undersida, så som tån eller hälen. Här kommer några enkla beskrivningar av akupunktur av endast fotsulan:

  • De fyra minsta tårna leder till panna, bihåla och tänder. Om du till exempel har en kronisk bihåleinflammation så kan akupunktur på dessa punkter vara lindrande.
  • Stortån leder till hjärnans alla delar. Om du har koncentrationsproblem, migrän eller huvudvärk så är stortån rätt ställe att gå till.
  • Mellan de två dynorna under foten sitter magens alla organ. Vänster och höger fot leder till olika delar av magen, och därför är det viktigt att båda fötterna är involverade för bästa resultat.
  • På den övre dynan (efter tårna) sitter lungorna. Som nybliven rökfri kan detta var effektivt.
  • Precis under den övre dynan sitter hjärtat, det är bra för alla att slå vakt om.
  • Om du har problem med ischiasnerven så finns det en specifik punkt på hälen som lindrar smärtan.